Εκδήλωση για τις νέες τεχνολογίες ολοκληρωμένης αξιοποίησης αποβλήτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο “Νέες τεχνολογίες για ολοκληρωμένη αξιοποίηση αποβλήτων με παραγωγή ενέργειας και επαναχρησιμοποίηση νερού” που συνδιοργάνωσαν η TEDRA και το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΤΑ την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018. Την εκδήλωση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός άμεσα ενδιαφερομένων για το επίκαιρο αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλών βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων  δραστηριοποιούμενων στον τομέα παραγωγής και επεξεργασίας γεωργικών  προϊόντων, καθώς και ερευνητών, πανεπιστημιακών, και άλλων ειδικών επιστημόνων και τεχνικών. 

Η εκδήλωση, η οποία συντονίστηκε από τον Δρ. Χημικό Μηχανικό Κωνσταντίνο Πλάκα, συνεργαζόμενο ερευνητή του ΕΦΕΜ, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των κκ. Ιωάννη Τόλιου, Διευθύνοντα Συμβούλου της TEDRA, Κωνσταντίνου Πάλλα, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελου Λάππα, Αναπληρωτή Διευθυντή ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, και Αναστασίου Καράμπελα, Διευθυντή Εργαστηρίου ΕΦΕΜ/ΙΔΕΠ, οι οποίοι επισήμαναν τη χρησιμότητα της εκδήλωσης για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων πάνω στις εξελίξεις και τα οφέλη από την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την αξιοποίηση των αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων. Κατά την έναρξη των ομιλιών, ο Δρ. Χημικός Μηχανικός Σωτήρης Πάτσιος, συνεργαζόμενος ερευνητής του ΕΦΕΜ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης τεχνολογιών και διεργασιών “Κυκλικής Οικονομίας” κατά τη διαχείριση όλων των ειδών αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων και παραπροϊόντων, ενώ παράλληλα παρουσίασε ενδεικτικές ερευνητικές προσπάθειες του ΕΦΕΜ, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνητικών έργων “AGROCYCLE – Sustainable techno-economic solutions for the agricultural value chain” και “ΑΝΑΘΡΕΨΗ – Ανάκτηση θρεπτικών συστατικών από το υγρό απόρρευμα αναερόβιας χώνευσης υγρών αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων μέσω καινοτόμων τεχνολογιών με μεμβράνες “.

Στη συνέχεια, ο κ. Παντελής Γκλιάος, Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Τμήματος της TEDRA, παρουσίασε συνοπτικά τον όμιλο TEDRA και επεσήμανε τις διαθέσιμες τεχνολογίες του ομίλου μαζί με ενδεικτικά σχετικά έργα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Ακολούθως, η κα. Jorien van Geest, Sales Manager της Ολλανδικής εταιρείας BIOTHANE, μέλος του ομίλου Veolia, αναφέρθηκε σε τεχνικά έργα της εταιρείας BIOTHANE σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση την αναερόβια επεξεργασία υγρών αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων υψηλού ρυπαντικού φορτίου από την παραγωγή τυριού/επεξεργασία γάλακτος, την επεξεργασία φρούτων και την παραγωγή οίνου. Τέλος, ο κ. Ευθύμιος Φερεκίδης, Υπεύθυνος Σχεδιασμού Έργων στην TEDRA περιέγραψε μια πρότυπη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου με βάση την τεχνολογία του αναερόβιου Βιοαντιδραστήρα Μεμβρανών (anaerobic MBR). Η μονάδα αυτή, η οποία θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας “Μπίζιος Α.Ε.”, Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος στην Ελασσόνα, είναι η πρώτη μονάδα στην Ελλάδα,  στην οποία θα εφαρμοσθεί η καινοτόμος αυτή τεχνολογία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων πάνω στα θέματα της επεξεργασίας αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων, των σχετικών επιχειρηματικών δυνατοτήτων, των διαθέσιμων τεχνολογιών, καθώς και των απαιτούμενων βημάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων (πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, παραγωγών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων) για την προώθηση της έννοιας της Κυκλικής Οικονομίας και της θεώρησης των αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων και παραπροϊόντων όχι ως αποβλήτων προς απόρριψη, αλλά ως αξιοποιήσιμων υλικών για την ανάκτηση εμπορεύσιμων προϊόντων, βιοενέργειας και νερού προς επαναχρησιμοποίηση, με παράλληλη περιβαλλοντική προστασία.

Previous

Περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδας παραγωγής στη Γαλανόβρυση Δ. Ελασσόνας

Απόκτηση εργοληπτικού πτυχίου 5ης τάξης

Next